Изневерява ли ви любимият?

Какво е чувството, когато някой, за който те е грижа, те мами? Моите приятели казват: „Почти ме уби.“ „Никога не съм се чувствал толкова предаден.“ „Помислих си, че ще повърна“ Какво е изневярата? Зависи. Изн

2009-11-12 10:12:53
Изневерява ли ви любимият?
Какво е чувството, когато някой, за който те е грижа, те мами? Моите приятели казват: „Почти ме уби.“ „Никога не съм се чувствал толкова предаден.“ „Помислих си, че ще повърна“

Какво е изневярата?

Зависи. Изневяра има, ако партньорът ви нарушава основните правила на връзката. Но има различни видове връзки и това означава, че за различните двойки важат различни правила. Някои хора може да смятат флирта с приятел по интернет за изневяра, а за други изневярата се отнася само за секс или сексуална игра с друг. Затова е важно да изясним пред партньора ни очакванията си относно това кое може и кое не.

Защо изневеряват?

Хората мамят партньорите си поради много причини. Някои търсят нова тръпка или желаят силни усещания. Може партньорът ви да не е наистина отдаден на връзката или да използва изневярата като средство за отмъщение срещу нещо, което сте направили. А други може да изневеряват просто, защото нямат сила на волята да кажат не –наркотиците и алкохолът често намаляват задръжките и ни карат да вземаме нездравословни решения за секса.

СИГУРЕН ли си?

Подозираш, че тя ти изневерява, но никога не си я хващал в крачка. Какво трябва да направиш?

- Обмисли миналото си. Предишната ти любима изневеряваше ли ти? Дали не се притесняваш прекалено?
- Говори за това. Разясни какво мислиш за изневярата. Може да използваш ситуация от телевизията или действителността: „Бях шокиран да науча, че Джо е мамил Катлин – ти не беше ли?“ Ако успееш да бъдеш открит, без да звучиш обвинително, пробвай: „Имам това смешно чувство. Надявам се да не е вярно.“ Отнеси се с уважение. Дай на партньора си възможността да изслуша и да отговори. 
- Потърси друго мнение. Поговори с някой, който е безпристрастен и на когото можеш да се довериш (може би дори съветник).
- Предпазвай се. Ако правиш секс с някой, който прави секс с друг, тримата споделяте едно легло. Рискувате да се заразите от полово предавана инфекция от другия партньор на партньора ви. Рискът от тези инфекции може да се намали чрез използването на кондом.

Превенция

Как може да избегнеш болката от изневярата? Целта ти е стабилна, здрава връзка с партньора ти, крепяща се на взаимно доверие. Следните неща са от полза:

- Разговаряйте. Дискутирайте и вземете решение какви са очакванията ви като двойка. Бъди ясна относно това какво смяташ за изневяра. Не изчаквай просто ситуацията да възникне.
- Дръж на думите си. Казваш, че искаш моногамна връзка, но какво ще кажеш за двусмислените си приказки с онзи симпатичен непознат в кафенето? Бъди толкова почтителна във връзката си, колкото очакваш да бъде и той.
- Не се дърпай от повече говорене. Разисквайте проблемите си, когато се появят, вместо да натрупвате недоволство.

След като се случи

Някои двойки, които са преживели изневяра, всъщност твърдят, че имат по-добри взаимоотношения заради подобрената комуникация и обвързването. Може да спасите връзката си, ако:

- споделите нещата без да спестявате нищо. Може да й кажете, че няма да търпите повече да ви изневерява. Може би тя ще е може да ви увери, че това няма да се повтори.
- сте уверена, че ще се научите да му вярвате отново.
- знаете, че връзката си струва усилието да бъде спасена.

От друга страна, в играта на карти, наречена любов, човек трябва да знае кога да спре. Някои връзки не трябва да се спасяват. Той достатъчно добър ли е за теб? Само ти можеш да вземеш това решение.

Каквото и да се случи, не позволявай действията на партньора да разбият живота ти. Предателството наистина боли. Когато става въпрос за наранени чувства, е вярна старата поговорка – времето лекува всички рани. Предателството най-накрая ще се превърне в един от милионите спомени. Продължавай да се наслаждаваш на нещата, които обичаш да правиш. Не позволявай един човек да развали мнението ти за всички бъдещи партньори. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия